Over Lotto

De Lotto Jackpot valt het vaakst in Nederland. Het is ook nog eens een heel eenvoudig spel om te spelen. Kies 6 getallen tussen de 1 en 45, speel mee en maak elke zaterdag kans op de Jackpot van minimaal € 2.500.000,- en vele andere geldprijzen!

Geschiedenis

Alle ballen verzamelen
De gele Lotto ballen werden voor de eerste keer verzameld op zondag 1 september 1974 tijdens de allereerste Lotto-trekking. Je kon meespelen voor 1,50 in guldens. De hoofdprijs was 500.000 gulden netto. De Jackpot was er nog niet, die kwam pas in 1993 in beeld. Ook was er nog geen vast prijzenschema.

Lotto op TV
Willem Ruis, ken je hem nog? Met De Willem Ruis Lotto Show kwam Lotto in 1981 voor het eerst op TV. Er waren fietsen, auto’s en complete vakanties te winnen. De Lotto Show werd een paar jaar later in 1985 overgenomen door Ted de Braak. Vanaf 1998 was de Lotto-trekking te bekijken tijdens het programma Lotto Weekend Miljonairs met Robert ten Brink. In 2011 is het programma nog een keer op TV met Jeroen van der Boom als de nieuwe presentator.

Nederlandse Loterij
Sinds 2016 is Lotto onderdeel van Nederlandse Loterij. We zijn de grootste kansspelorganisatie van Nederland en organiseren negen verschillende kansspelen: Lotto, Staatsloterij, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Winkel, TOTO Casino en TOTO Sport. Ons doel is bij te dragen aan een gezonder en sportiever Nederland. We investeren jaarlijks miljoenen in de Nederlandse sport en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging. Door mee te spelen met onder andere Lotto, draag jij dus samen met ons bij aan een gezond en gelukkig Nederland.

Wat is Lotto?

Lotto is ‘het spel met de gele ballen’. Het wordt niet alleen in Nederland gespeeld maar ook in het buitenland. Sterker nog, Lotto is wereldwijd het meest bekende loterijspel. In Nederland spelen Lotto deelnemers iedere zaterdag mee voor de Jackpot van minimaal € 2.500.000,- en een van de vele andere geldprijzen.

Meespelen met Lotto is heel eenvoudig. Je kiest simpelweg jouw 6 geluksgetallen tussen 1 en 45. Je kunt al meespelen met een lot van € 2,- en dat is het bijzondere van Lotto: voor slechts € 2,- kun jij al miljonair worden!

Ga naar speluitleg

Hoe kun je Lotto meespelen?

Speel Lotto online

Zaterdag al kans maken op de Lotto Jackpot? Koop dan nu online je loten en wie weet ben jij dit weekend miljonair!

Speel mee

Speel Lotto via onze app

Wil je overal en altijd Lotto kunnen spelen? Download dan de Lotto app en je bent altijd op de hoogte.

Download de app

Speel Lotto in de winkel

Koop je loten bij 1 van onze vele verkooppunten en krijg je deelnamebewijs mee.

Ga naar verkooppunten

Speel automatisch mee

Geen enkele kans op de Lotto Jackpot missen? Speel dan automatisch mee met een abonnement op Lotto.

Meespelen

Redenen om mee te spelen

  1. Elke zaterdag maak je met jouw lot van € 2,- kans op de Jackpot van minimaal € 2.500.000,-. Dat maakt jouw weekend extra leuk en spannend! Valt de Jackpot niet? Dan verhogen wij hem wekelijks met € 200.000,-, net zo lang tot de Jackpot door een gelukkige winnaar wordt gewonnen.

  2. Heb je een mooie geldprijs gewonnen of misschien zelfs de Jackpot? Jij bepaalt zelf aan wie je dit wilt vertellen. Lotto maakt nooit de namen van winnaars bekend, wel de stad, gemeente of provincie. Het belang van jou als speler staat bij ons voorop.

  3. Natuurlijk speel je mee met Lotto voor de mooie geldprijzen. Maar je draagt ook nog eens bij aan een gezonder en gelukkiger Nederland. We investeren een groot deel van de opbrengst in de Nederlandse Sport en 18 goede doelen op het gebied van sport en beweging.

  4. Al onze trekkingen worden gedaan in het bijzijn van een notaris. Daarnaast zijn ze openbaar. Dat betekent dat ook jij een Lotto trekking kunt bijwonen. Je bent van harte welkom. Aanmelden kan via onze Klantenservice.

Met Lotto draag je bij aan de Nederlandse sport en 18 goede doelen

Lotto is onderdeel van Nederlandse Loterij. Jaarlijks wordt een groot deel van de opbrengst van Nederlandse Loterij geïnvesteerd in de Nederlandse samenleving en in het bijzonder de Nederlandse sport. Zo dragen we met zijn allen bij aan een gezonder en gelukkiger Nederland.

Zo zijn in 2021 de volgende bedragen afgedragen:

  • NOC*NSF en 74 sportbonden: € 50.400.000,-
  • 18 goede doelen: € 19.200.000,-
  • Staat der Nederlanden: € 118.400.000,-

Dat is ruim € 188 miljoen voor de samenleving, sport en goede doelen!

Lees verder over de afdracht

Lotto trekking bijwonen

Alle trekkingen zijn openbaar en iedereen kan een Lotto-trekking bijwonen. De trekking vindt elke zaterdag plaats in het speltheater op het hoofdkantoor van Nederlandse Loterij in Rijswijk. Vind je het leuk er een keer bij te zijn? Reserveer dan tijdig je plaats.