Over Lotto

Geschiedenis

Alle ballen verzamelen
De gele Lotto ballen werden voor het eerst verzamelt op zondag 1 september 1974 tijdens de allereerste Lotto-trekking. Voor 1,50 gulden kon je meespelen voor o.a. de hoofdprijs van 500.000 gulden netto. Een vast prijzenschema en de Jackpot was er nog niet. Het is vanaf 1993 dat de Jackpot in het leven wordt geroepen. Lotto-spelers kunnen dan een nog grotere prijs winnen.

Lotto op TV
Met De Willem Ruis Lotto Show is Lotto in 1981 voor het eerst op TV. Er worden fietsen, auto’s, zelfs complete vakanties weggegeven! De show wordt in 1985 overgenomen door Ted de Braak. Vanaf 1998 is de Lotto-trekking tijdens Lotto Weekend Miljonairs van Robert ten Brink. In 2011 is het programma nog een keer op TV met Jeroen van der Boom als de nieuwe presentator.

Nederlandse Loterij
Sinds 2016 is Lotto onderdeel van Nederlandse Loterij. Onze missie is bijdragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. We zijn de grootste kansspelorganisatie van Nederland en organiseren op dit moment zeven verschillende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Door mee te spelen met onder andere Lotto, draag je ook je steentje bij aan een gelukkiger en gezonder Nederland.

Meer weten over onze missie, onze bijdrage aan sport en de goede doelen? Ga naar Nederlandse Loterij.

Wat is Lotto?

Lotto is wereldwijd het meest bekende loterijspel. Iedereen kent het als ‘het spel met de gele ballen’. Deelnemers spelen iedere zaterdag mee voor de Jackpot en een van de vele andere mooie geldprijzen.

Meespelen met Lotto is heel eenvoudig. Je kiest 6 getallen tussen 1 en 45. Je kan al miljonair worden als je meespeelt voor €2 per lot.

Ga naar speluitleg

Waar speel je Lotto?

Speel Lotto online

Zaterdag al kans maken op de Lotto Jackpot? Koop dan nu online je loten en wie weet ben jij zaterdag miljonair!

Speel mee

Speel Lotto via onze app

Wil je overal en altijd Lotto kunnen spelen? Download de app en blijf op de hoogte.

Download de app

Speel Lotto in de winkel

Koop je loten bij 1 van onze vele verkooppunten en krijg je deelnamebewijs mee. 

Ga naar verkooppunten

Speel automatisch mee

Geen enkele kans op de Lotto Jackpot missen? Speel dan automatisch mee met Lotto.

Meespelen

Redenen om mee te spelen

  1. Van Lotto mag je verwachten dat zelfs als je meespeelt voor €2 al miljonair kan worden.

  2. Van Lotto mag je verwachten dat het belang van de spelers voorop staat. Daarom zullen wij nooit de namen van onze winnaars bekendmaken. Winnaars bepalen zelf aan wie ze het vertellen.

  3. Bij onze trekkingen is niet alleen een notaris aanwezig: ze zijn ook openbaar. Inderdaad, iedereen is er welkom. Ook jij. Wil je aanwezig zijn bij een trekking? Neem contact op met onze Klantenservice.

  4. Van Lotto mag je verwachten dat we geen winstoogmerk hebben. Als onderdeel van Nederlandse Loterij hebben we een heldere ambitie: Nederland gelukkig en gezond maken. Daarom investeren we onze opbrengst in de Nederlandse samenleving en een deel daarvan aan doelen op het gebied van sport en bewegen.

Jij hebt bijgedragen aan de Nederlandse sport en 18 goede doelen

Lotto is onderdeel van Nederlandse Loterij. Afgelopen donderdag 9 mei 2019 heeft Nederlandse Loterij in Amsterdam bekend gemaakt dat de Nederlandse sport en 18 goede doelen samen 59.600.000 euro ontvangen. Dit is een deel van de totale afdracht van Nederlandse Loterij. De totale afdracht bedraagt 161.200.000 euro.

Lees verder over de afdracht

Trekking bijwonen?

Iedereen kan een Lotto-trekking bijwonen. De trekking vindt elke zaterdagavond plaats in het speltheater op het hoofdkantoor van Nederlandse Loterij Organisatie in Rijswijk. Er is plaats voor max. 15 geïnteresseerden.

Aanmelden gaat via onze klantenservice.