Wat is Lotto?

Over Lotto

Lotto is wereldwijd het meest bekende loterijspel. Iedereen kent het als ‘het spel met de gele ballen’. Deelnemers spelen iedere zaterdag mee voor de Jackpot en een van de vele andere mooie geldprijzen.

Alle ballen verzamelen
De gele Lotto ballen werden voor het eerst verzamelt op zondag 1 september 1974 tijdens de allereerste Lotto-trekking. Voor 1,50 gulden kon je meespelen voor o.a. de hoofdprijs van 500.000 gulden netto. Een vast prijzenschema en de Jackpot was er nog niet. Het is vanaf 1993 dat de Jackpot in het leven wordt geroepen. Lotto-spelers kunnen dan een nog grotere prijs winnen.

Lotto op TV
Met De Willem Ruis Lotto Show is Lotto in 1981 voor het eerst op TV. Er worden fietsen, auto’s, zelfs complete vakanties weggegeven! De show wordt in 1985 overgenomen door Ted de Braak. Vanaf 1998 is de Lotto-trekking tijdens Lotto Weekend Miljonairs van Robert ten Brink. In 2011 is het programma nog een keer op TV met Jeroen van der Boom als de nieuwe presentator.

Nederlandse Loterij
Sinds 2016 is Lotto onderdeel van Nederlandse Loterij. Onze missie is bijdragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. We zijn de grootste kansspelorganisatie van Nederland en organiseren op dit moment zeven verschillende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Door mee te spelen met onder andere Lotto, draag je ook je steentje bij aan een gelukkiger en gezonder Nederland.

Meer weten over onze missie, onze bijdrage aan sport en de goede doelen? Ga naar Nederlandse Loterij.

Hoe speel je Lotto?

Meespelen met Lotto is heel eenvoudig en vooral ook heel leuk. Iedere zaterdag maak je voor maar €2 per lot kans op de Jackpot van minimaal €2.500.000 en heel veel andere prijzen. Kies 6 getallen tussen 1 en 45 en speel mee.

Je kan al miljonair worden als je meespeelt voor €2.

Naar speluitleg

Waar speel je Lotto?

 • Zaterdag al kans maken op de Lotto Jackpot? Koop dan nu online je loten en wie weet ben jij zaterdag miljonair!

  Speel online >

 • Wil je overal en altijd Lotto kunnen spelen? Download de app en blijf op de hoogte.

  Download de app >

 • Koop je loten bij 1 van onze vele verkooppunten en krijg je deelnamebewijs mee.

  Verkooppunten >

 • Geen enkele kans op de Lotto Jackpot missen? Speel dan automatisch mee met Lotto.

  Bekijk de welkomstcadeau's >

Trekking bijwonen?

Iedereen kan een Lotto-trekking bijwonen. De trekking vindt elke zaterdagavond plaats in het speltheater op het hoofdkantoor van Nederlandse Loterij Organisatie in Rijswijk. Er is plaats voor max. 15 geïnteresseerden. Aanmelden gaat via onze klantenservice.

Aanmelden