Lotto spelers helpen werelduurrecord handbiken verbreken

Afgelopen woensdag 13 maart heeft handbiker Jetze Plat op de wielerbaan in Alkmaar het werelduurrecord verbeterd. Dit is een geweldige prestatie waar jij als Lotto speler aan hebt bijdragen. Hoe? Doordat een groot deel van de winst van Nederlandse Loterij, waar Lotto onderdeel van is, wordt afgedragen aan NOC*NSF om de Nederlandse sport te stimuleren.

€45 miljoen euro voor Nederlandse sport

Lotto is één van de kansspelen van Nederlandse Loterij. Andere spellen zijn Staatsloterij, Toto, Eurojackpot, Krasloten, Lucky Day en Miljoenenspel. Nederlandse Loterij draagt jaarlijks een groot deel van haar winst af aan het NOC*NSF. Hiermee help jij als Lotto speler zowel topsporters als amateurs om hun sport uit te oefenen. Als hoofdsponsor van het Nederlandse wielrennen investeert en helpt Nederlandse Loterij daardoor sporters zoals Jetze Plat hun ambities waar te maken.

In 2017 heeft Nederlandse Loterij €45 miljoen afgedragen aan de Nederlandse sport via NOC*NSF.

Foto v.l.n.r.: Jetze Plat, Nike Boor (directeur Fonds Gehandicaptensporten) Niels Onkenhout (directeur Nederlandse Loterij)

Wie is Jetze Plat?

Jetze Plat (27 jaar) is een Nederlandse paralympische handbiker. Hij is zeven keer wereldkampioen geworden en de eerste paralympische kampioen op de triatlon. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot Sportman van het jaar 2018 bij de Nederlandse Triathlonbond. Een jaar eerder, in 2017, sleepte hij de prijs Paralympische sporter van het Jaar in de wacht. Geweldige prestaties voor deze jonge sportman.

Plat werd geboren met twee onvolgroeide benen. Om toch met de fiets naar school te kunnen, begon hij op zijn 12e met handbiken. Bij handbiken fiets je met de armen i.p.v. de benen.

Lees verder over Jetze Plat

Hoe Jetze het werelduurrecord verpletterde

Tot aan 13 maart 2019 stond het werelduurrecord op naam van landgenoot Geert Schipper. Hij wist op 12 april 2018 het record te verbeteren door 42.165 meter te handbiken in een uur. Plat's doel was om dik over dit record heen te gaan en het is hem gelukt. Dit record heeft hij verbroken met 44.749 meter in een uur. Dit is 2.5 km meer dan Schipper.

Waarom wilde hij het werelduurrecord verbeteren?

De voorbereidingen voor Tokyo 2020 beginnen pas in mei. Dit duurt nog even en daarom wilde Plat in de winter iets te doen hebben. Het werelduurrecord leek hem dan een mooie uitdaging. Het heeft voor hem positief uitgepakt door het werelduurrecord te verbeteren. Het is niet de eerste keer dat hij de beste handbiker ter wereld is. Door het verbeteren van het werelduurrecord is Jetze nu ook de snelste handbiker van de wereld.

Lees meer over zijn motivaties om deze uitdaging aan te gaan