Terug naar vorige pagina

Pieter van den Hoogenband

Zwemlegende Pieter van den Hoogenband brak op achttienjarige leeftijd internationaal door. Hij eindigde als vierde tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta op de 100 meter en 200 meter vrije slag.

Bij de Spelen in 2000 in Sydney zwom hij zowel op 200 meter als op de 100 meter vrije slag een wereldrecord en won de gouden medaille. Op de 50 meter vrije slag en de 4 x 200 meter vrije slag estafette wist hij twee bronzen medailles te behalen.

Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene herhaalde Pieter zijn kunsten op de 100 meter vrij waar hij zijn titel prolongeerde. Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking kwam Van den Hoogenband wederom uit op de 100 meter vrij. Hij werd vijfde.

Pieter van den Hoogenband zette in december 2008 een streep onder zijn zwemcarrière tijdens de Swim Cup in het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven, wat toen werd omgedoopt tot Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Sinds 1 januari 2009 is hij hoofdambassadeur van Lotto.

De Lotto doneert 59,1 miljoen euro aan NOC*NSF en sportbonden

LEVENSADER VAN DE SPORT door MASCHA DE JONG

EINDHOVEN – NOC*NSF en de sportbonden kunnen morgen de rode loper uitleggen voor sponsor De Lotto. Net als vorig jaar doneert de organisatie 59,1 miljoen euro aan NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis voor de Nederlandse sport. De Lotto-hoofdambassadeur, oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband, is trots op de „levensader van de breedtesport, talentontwikkeling en topsport”. „Ik ben ook blij dat De Lotto zich steeds nadrukkelijker manifesteert als partner van NOC*NSF. En dat zal in de toekomst nodig blijven, want nog steeds zijn er zaken die beter moeten in de sport.”

De Lotto heeft een status aparte bij NOC*NSF en de sportbonden. Logisch, want het sponsorbedrag van bijna 60 miljoen euro is hoog, zelfs in deze moeilijke economische tijden is de financiële donatie gelijk gebleven aan vorig jaar. Van den Hoogenband: „Bij crises als deze kom je automatisch bij de vraag uit, waar gaat al dat geld naartoe? Bij De Lotto spelen ze sport, cultuur, welzijn en gezondheid gelukkig niet tegen elkaar uit. Maar liefst negentien goede doelen worden bediend. Daarnaast is er een heel duidelijk tweesporenbeleid in de sport: zowel topsport als breedtesport moet uiteindelijk baat hebben bij de vele miljoenen euro’s.”

Dat de Nederlandse sport al sinds 1961 bijdragen van De Lotto ontvangt, ontdekte drievoudig olympisch kampioen Van den Hoogenband ook pas na zijn actieve zwemcarrière. „De Lotto is de drijvende kracht achter het typisch Nederlandse verenigingsleven. De clubcontributie kan laag blijven, omdat De Lotto daaraan een forse bijdrage levert. Ik heb daar in het verleden ook volop van genoten. Tot mijn vijftiende was ik een fanatieke breedtesporter op de vereniging, zullen we maar zeggen. De trainingen en zwemkampen, man wat een lol.”

Uiteindelijk kwam hij ze ook over de finish tegen tijdens absolute hoogtepunten zoals de winnende 100 meters vrij tijdens de Spelen van Sydney 2000 en Athene 2004. „Later denk je terug aan al die trainingskampen, faciliteiten en ideale omstandigheden, die in aanloop werden gecreëerd om dit soort prestaties neer te zetten. Je kan natuurlijk niet elke dag dankjewel zeggen, maar achteraf bemerk je wel dat je het allemaal toch redelijk voor lief nam.”

Lang leve de crisis dus, want het komt nu aan op goed verstand, creativiteit en het vermogen goed om je heen te kijken en te waarderen wie je in de afgelopen jaren gesteund hebben. Van den Hoogenband: „Bewustzijn. Het is goed dat De Lotto tegenwoordig duidelijk maakt wat het graag met het geld wil doen.” Van den Hoogenband wil wel tipgever zijn: „Sport draait om keiharde keuzes. Maar sport kent ook een lange termijn. Neem nou die waterpolosters. Die werden vorige week uitgeschakeld voor de Spelen. En vijf minuten later gaat de discussie via een manager al over het verliezen van de A-status. Daar hangt dus een geldbedrag aan vast dat gelijk is aan zeventig procent van het minimumloon. Die meiden hebben maanden afgezien in het Zeister Bos. Ze sliepen met z’n allen op dubbele hoogslapers. Afzien voor hun droom: de titel uit Peking verdedigen.”

Hij vervolgt: „Dan is het een goede keuze om deze vrouwen te blijven steunen. Zij zijn het toonbeeld van vechtlust en een sport als waterpolo is er ongelofelijk bij gediend als Nederland aan blijft haken bij de wereldtop.”

Nog een voorbeeld. „En wat te denken van een pot ’lonesome cowboys’ . Ik denk aan degenschermer Bas Verwijlen. Hij heeft het talent en zijn vader is zo gek om overal met zijn zoon naartoe te reizen. Dat heeft Verwijlen wel de status opgeleverd van op één na beste van de wereld. Hij is in staat goud op te halen in Londen. Dat soort jongens moeten gesteund worden. Soms zou ik willen dat zoiets beter begrepen werd bij de betreffende instanties. Ik ben blij dat De Lotto een organisatie is, die oog heeft voor dit soort sporters.”


Sportieve hoogtepunten

    

Ook winnaar worden?

Speel vandaag nog mee en wie weet ben je net als onze ambassadeur een winnaar!

Speel nu Lotto
Content Server Image